Denna webbplats vänder sig till läkare
Personalbrist gör att akuten i Köping stängs på natten under sommaren

Personalbrist gör att akuten i Köping stängs på natten

Akutmottagningen i Köping stängs nattetid under större delen av sommaren. Det meddelar Region Västmanlands hälso- och sjukvårdsledning. Orsaken är personalbrist.

Kartläggning pekar på att småbarns hälsa behöver förbättras

Ny kartläggning pekar på att små barns hälsa behöver förbättras

En betydande andel barn under sex år har levnadsvanor eller livsvillkor som ökar risken för ohälsa, visar en ny kartläggning från Folkhälsomyndigheten. Upp till vart fjärde barn verkar inte heller få den barnhälsovård som rekommenderas.

Vårdkrisen i Region Västernorrland: »Det är oerhört allvarligt«

Vårdkrisen i Västernorrland: »Det är oerhört allvarligt«

Ransonering av vård, tvångsflyttning av personal och förstärkningsläge. Krisen inom delar av Västernorrlands sjukvård är ett faktum, och på lördag 1 juni, när avtalet för hyrpersonal går ut, ställs allt på sin spets. Ville Sjögren, ordförande för Medelpads läkarförening, är bekymrad. 

Ledningen för Sahlgrenska välkomnar fackets röda flaggor

Ledningen för Sahlgrenska välkomnar fackets röda flaggor

Sahlgrenska universitetssjukhusets förste chefsläkare Helena Gustafsson säger att hon välkomnar fackföreningarnas röda flaggor, som överlämnades häromdagen, men säger att man inte hittat något som styrker att nedskärningarna på sjukhuset orsakat dödsfall.

Extern granskning av visselblåsarfall i Dalarna efter Iva-chefens petning

Granskning av visselblåsarfall i Dalarna efter Iva-chefens petning

En extern granskning tillsätts i kölvattnet av den kritiserade petningen av Iva-chefen i Falun, Torbjörn Roos. Nu ska regionen gå till botten med hur man hanterat visselblåsarärenden.

Misstänkt lymfom noterades inte – diagnos försenades

Misstänkt lymfom noterades inte – diagnos om leukemi försenades

Det fanns en stark misstanke om lymfom hos ett barn i förskoleåldern. Men svaret på undersökningen noterades inte. Försenat ställdes sedan en diagnos om leukemi.

Blodtest – fönster till hjärnan vid Alzheimers sjukdom

Blodtest vid Alzheimers sjukdom

En ny hjärnspecifik variant av tau-protein (BD-tau) visar lovande resultat som markör för neurodegeneration av alzheimertyp.

Amning inte kopplad till senare IBD-risk

Amning inte kopplad till senare risk för inflammatorisk tarmsjukdom

Amning var inte kopplad till senare risk för inflammatorisk tarmsjukdom, enligt en studie som analyserat enkätdata från tre nordiska födelsekohorter.

Stort underskott i Östergötland 2024 trots kommande massuppsägningar

Stort underskott i Östergötland trots kommande uppsägningarna

Trots den kommande massuppsägningen väntas Region Östergötland göra ett betydligt sämre resultat i år än förväntat – minus 1,43 miljarder kronor. Det handlar om att de drastiska besluten inte hinner göra så stor skillnad förrän under nästa år.

Donatorskandalen: Hallands sjukhus kommer att erbjuda DNA-testning

Donatorskandalen: Hallands sjukhus ska erbjuda DNA-test

Förra året uppdagades att en läkare vid inseminationsverksamheten på Hallands sjukhus under flera års tid tagit spermier från män som ovetande blivit pappor. Nu har sjukhuset landat i att erbjuda DNA-testning, men att inte gå igenom alla journaler.

Läkarbrist i Luleå ger skadlig stress – skyddsombud kräver åtgärder

Läkarbrist skapar skadlig stress – skyddsombud kräver åtgärder

Arbetsbelastningen för läkare på sex hälsocentraler i Luleå är skadligt hög – och värre väntas det bli under sommaren. Nu begär huvudskyddsombud åtgärder från regionen, annars kopplas Arbetsmiljöverket in. (1 kommentar)

En procent allvarliga fall när Neko räknar samman sitt 2023

En procent allvarliga fall när Neko räknar samman sitt 2023

Förra året öppnade Neko dörrarna till sin »helkroppsskanning«, vilket blev en snackis både affärsmässigt och medicinskt, med ett något skeptiskt bemötande från läkarkåren. Nu har företaget sammanfattat siffror över sina patientbesök, som bland annat visar hur många allvarliga tillstånd man upptäckt.

Ivos generaldirektör blir ny vd för Lif

Ivos generaldirektör ny vd för Lif

Inspektionen för vård och omsorgs generaldirektör, Sofia Wallström, lämnar myndigheten och blir i stället ny vd för Lif, de forskande läkemedelsföretagen. »Jag ser mycket fram emot att vara en del av denna dynamiska bransch«, säger Sofia Wallström i ett uttalande. (2 kommentarer)

Region Skåne flyttar patienter från Sus inför eventuellt strejkutbrott

Region Skåne flyttar patienter inför eventuellt strejkutbrott

På tisdag riskerar Vårdförbundets varslade strejk att bryta ut, om parterna inte enas innan dess. Redan i dag börjar Skånes universitetssjukhus förbereda sig genom att flytta runt 150 inlagda patienter till andra sjukhus.

Hallands sjukhus ska rustas upp och byggas om för 22 miljarder

Sjukhusen i Region Halland rustas upp – notan landar på 22 miljarder

De tre sjukhusen i Region Halland ska byggas om under de kommande tjugo åren. För en prislapp på runt 22 miljarder kronor ska det bli helt nya akutmottagningar och ett dubbelt så stort sjukhus i Kungsbacka, rapporterar P4 Halland.

Politiker vill ha fler alternativ till att renodla Kronobergssjukhusen

Politiker vill ha alternativ till att lägga ned akuten i Ljungby

Att bara ha ett akutsjukhus i Kronoberg, som en utredning nyligen föreslog, lockar inte politikerna i Region Kronoberg. Nu har regionstyrelsen beslutat att fler alternativ till renodling av sjukhusen ska utredas under året. (2 kommentarer)

Ny rekommendation för RS-virus – »Indikation för att behandla fler barn«

Ny rekommendation för RS-virus – »Indikation för att behandla fler barn«

Läkemedelsverket presenterar i dag nya behandlingsrekommendationer för RS-virus. Dessa fokuserar främst på vilka barn som bör prioriteras. »Det har funnits stor efterfrågan i vården på rekommendationer«, säger Anna Jonsson, projektledare på Läkemedelsverket.

RS, influensa och omikron hos barn åren 2021–2022

RS, influensa och omikron hos barn åren 2021–2022

Andelen sjukhusinläggningar var avsevärt högre hos barn med RS (82 procent) jämfört med influensa (28 procent) och omikron (31 procent), enligt en retrospektiv kohortstudie på patienter från de tre barnakutmottagningarna i Stockholm 2021–2022.